Omgeving

‘Naar Cuylenburg gaan’
‘De Appelgaard’ ligt aan de rivier de Lek en op minder dan 2 kilometer afstand van het gezellige oude centrum van Culemborg. Deze historische stad kreeg stadsrechten in het jaar 1318 en is van oudsher een welvarende handelsnederzetting. Culemborg werd een vrijstad, een vrijplaats waar het Hollandse recht niet gold. In de 16e en 17e eeuw zochten misdadigers en mensen met schulden hier hun toevlucht, om justitie en schuldeisers te ontlopen. De uitdrukking ‘Naar Cuylenburg gaan’ betekende dan ook dat men failliet was en zich aan de verantwoordelijkheden onttrok. Tegenwoordig geldt dat niet meer, maar met de karaktervolle binnenstad en de ligging aan de rivier is Culemborg nog altijd een toevluchtsoord.

Culemborg
Bezoek de gezellige binnenstad, historische gebouwen, leuke winkels en galeries en de sfeervolle restaurants. Leer de rijke geschiedenis van de stad kennen tijdens een stadswandeling. Zo is er elke eerste zaterdag van de maand een gratis rondleiding met gids.

Ligging
Bezoek de pittoreske dorpjes in de omgeving van Culemborg, zoals Wijk bij Duurstede, Beusichem, Buren en Beesd. De provinciehoofdsteden Utrecht en Den Bosch zijn met twintig treinminuten te bereiken.

Fietsen en wandelen
‘De Appelgaard’ ligt aan de Beusichemsedijk, vlakbij fietsknooppunt 42. Er is een groot aanbod van prachtige fiets- en wandelroutes, die je langs al het moois van de Betuwe voert.

Landgoed ‘Heerlijkheid Marienwaerdt’ is eveneens een prachtige bestemming voor uw fiets- of wandeltocht. De tocht kronkelt tussen de rivieren Lek en Linge, langs cultuurhistorische monumenten, en over het beroemde Appeldijkje. 

Verscheidene zogenaamde ‘Klompenpaden’ voeren langs ‘De Appelgaard’ , zoals het Kuilenburgerpad en het Engelrodepad. Deze rondwandelingen verbinden verschillende natuurgebieden met elkaar, zoals De Regulieren en De Marienwaerdt.
www.klompenpaden.nl

Kastelen en forten
Kasteel Amerongen en Slot Loevestein zijn tijdens uw verblijf bij ‘De Appelgaard’ eenvoudig te bezoeken.

Hollandse Waterlinie

  • De Hollandse Waterlinie met zijn vele forten zoals Werk aan het Spoel, Fort Honswijk en Fort Everdingen zijn een bezoek meer dan waard.
  • Fort Everdingen is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vernoemd naar het naburige dorp Everdingen. Het fort vormt samen met Fort Honswijk het monumentale Lek-acces.
  • Liniepontje vaart in het zomer seizoen tussen Fort Everdingen, Fort Werk aan het Spoel en Werk aan de Groeneweg. Zie voor de actuele vaartijden www.uiterwaarde.nl

Links in Rivierenland
Fietsroutes in Rivierenland

Wandelroutes in de omgeving
Dagje uit in Culemborg

Evenementen in Culemborg
culemborgklopt.nl
www.klompenpaden.nl
weeshuismuseum.nl
hollandsewaterlinie.nl
werkaanhetspoel.nl
rivierenland.nl
forteverdingen.com
hollandvakantiehuis.nl
kamermetontbijt.nl
Fietsroute "Ontdek de Lek"